понеділок, 2 квітня 2018 р.

 Не секрет, що матеріал з новітньої історії України є вкрай насиченим фактами та передбачає високий рівень аналітики. Саме тому, окрім традиційної підготовки до іспиту, яка включає вивчення дат, подій, персоналій, ми радимо нашим учням читати цікаві твори української та світової літератури, які не тільки допоможуть “убити двох зайців одним ударом” та підготуватися до обов’язкового ЗНО ще й з української літератури, але й зроблять вивчення історії ще більш цікавим. Ділимося нашою добіркою з Вами, шановні читачі!


«Батько та донька» Бориса Грінченка
В короткому оповіданні Грінченка описується життя малоземельної сільської родини. Батько Максим та донька Марія були вимушені переселитися до міста, де батько планував заробити на шахті гроші на купівлю земельної ділянки. Треба зазначити, що інтригуючий сюжет тримає увагу читача до самого кінця оповідання, а невеликий обсяг твору дозволяє прочитати його в дорозі до школи або додому.

«Один язык» Михайла Шолохова
Якщо оповідання Грінченка описує нам життя підросійської України на початку ХХ століття, то твір лауреата Нобелівської премії з літератури М. Шолохова з циклу «Донські оповідання» змальовує ситуацію на Східному фронті під час Першої світової війни. Декілька сторінок оповідання розкривають сутність та характер війни для простих солдат та змушує замислитись над причинами зростання популярності більшовиків на завершальній фазі війни.

«Подвійне коло» Юрія Яновського
В першій ж новелі з роману «Вершники» розкрито складне життя роду Половців, які жорстоко і непримиренно роз'єднані перипетіями громадянської війни. Події теми України в боротьбі за збереження державної незалежності, яка входить до програми ЗНО під номером 22, описанні у творі крізь призму сімейної трагедії, а той факт, що кожен з братів Половців репрезентує одну з чотирьох ворогуючих сторін, дозволить назавжди закарбувати їх в пам’яті читача.

«Я (романтика) Миколи Хвильового
Програмний твір ЗНО з української мови та літератури містить опис складної психологічної ситуації перших років встановлення радянської влади в Україні. Після його прочитання, такі терміни як «ревком», «ЧК» та «комунар» точно будуть асоціюватися у Вас з 1920-ми роками.

«Мина Мазайло» Миколи Куліша
В творі влучно описана сутність неоднозначної політики коренізації, яка почалася в 1923 році. П’єса Миколи Куліша, присвячена періодові 1920-х рр. УСРР влучно відповідає на запитання про одну з цілей українізації словами дядька Тараса: «їхня українізація — це спосіб виявити всіх нас, українців. А тоді знищити разом».

«Тигролови» Івана Багряного
Читаючи твір Івана Багряного під час підготовки до ЗНО, учень, який уважно вивчив тему про Столипінську аграрну реформу, точно зможе відповісти на питання, що робить українська родина Сірків на Далекому Сході і що таке «Зелений Клин». Людононенависницька сутність сталінського тоталітарного режиму змальована в романі крізь призму пригод репресованого Григорія Многогрішного, який втікає з полону НКВС. Роман не може залишити байдужим нікого, особливо зважаючи на те, що він заснований на реальних подіях з життя автора.

«Україна в огні» Олександра Довженка
Кіноповість генія українського мистецтва описує першу половину радянсько-німецької війни на території України. О. Довженко вперше в українській культурі виокремив Україну як країну-учасницю Другої світової війни та жодного разу не згадав в творі ім’я Сталіна, що стало причиною заборони кіноповісті та фільму за нею на довгі роки. Описав автор і загарбання нацистськими військами України, і процес евакуації і німецький «новий порядок». Без сумніву, уважне прочитання кіноповісті Довженка може стати найкращим уроком з історії України в Другій світовій війні.

«Чорнобильська Мадонна» Івана Драча
Незважаючи на те, що найбільша техногенна катастрофа ХХ ст. відбулася лише трохи більше, ніж тридцять років тому, їй вже присвячено безліч творів художньої літератури. Особливістю поеми І. Драча є покладені в основу реальні історії невинних людей, які постраждали від невидимої радіаційної загрози. Таким чином, автор не змальовує перебіг Чорнобильської катастрофи, а описує людські долі. Використані в поемі уривки з газет дозволяють не просто спостерігати за трагедією, але й по-справжньому співпереживати її жертвам.

Немає коментарів:

Дописати коментар