понеділок, 2 квітня 2018 р.

Портфоліо педагога: як скласти та де скачати шаблони?


Портфоліо педагога – це своєрідне досьє, яке демонструє усі напрямки його діяльності. Корисні поради щодо його складання та джерела, де скачати готові шаблони.
ВИДИ ПОРТФОЛІО Якщо за основу класифікації брати місце публікації, то портфоліо можна поділити на:
– ЕЛЕКТРОННІ (створюються у мережі). Зазвичай це особистий сайт, блог чи кабінет педагога, де він публікує свої розробки та описує методи роботи;


– ПАПЕРОВІ (у вигляді звичайної папки).
Також портфоліо класифікують за наповненням:
– ПОРТФОЛІО ДОСЯГНЕНЬ – сукупність матеріалів, які підтверджують успіхи й досягнення педагога (сертифікати, нагороди, дипломи, подяки);
– ПОРТФОЛІО-ПРЕЗЕНТАЦІЯ, або портфоліо-демонстрація (зазвичай їх готують перед співбесідою або при поданні заявки на участь у конкурсі). У такому портфоліо міститься концентрована інформація щодо основних аспектів діяльності педагога, найбільш значні досягнення;
– ТЕМАТИЧНЕ ПОРТФОЛІО – портфоліо, що складається з різних тематичних розділів (наприклад, навчальна діяльність, позаурочна діяльність, самоосвіта);
– ПОРТФОЛІО-ЗВІТ– зазвичай складається після завершення роботи над певним проектом;
– КОМПЛЕКСНЕ ПОРТФОЛІО, у якому поєднуються усі види портфоліо.
СТРУКТУРА ПОРТФОЛІО
Загальноприйнятої моделі щодо структури портфоліо немає, проте можна зазначити, які розділи є рекомендованими.
Загальні відомості про педагога. У цьому розділі міститься загальна інформація про педагога та матеріали, що відображають його досягнення у різних галузях.
Результати педагогічної діяльності. Матеріали даного розділу дають змогу відслідкувати динаміку результатів педагогічної діяльності за певний період. Наприклад: опанування певних програм, формування необхідних компетенцій, аналіз за певний період діяльності (таблиці, інфографіка) на основі зрізів знань, участі школярів в олімпіадах та конкурсах, результати атестацій учнів, наявність серед них медалістів, інформація щодо вступу школярів у вищі навчальні заклади.
Науково-методична діяльність. Даний розділ складається з матеріалів, які свідчать про:професіоналізм педагога; використання ним сучасних освітніх технологій та обґрунтування їх вибору; засоби педагогічної діагностики; використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі; роботу в методичних об’єднаннях; участь у конкурсах та інших заходах; організацію та проведення семінарів, круглих столів, майстер-класів; проведення наукових досліджень та розробку авторських програм.
Позаурочна діяльність. Перелік творчих робіт, рефератів, проектів, навчально-дослідницьких робіт; перелік переможців олімпіад, конкурсів, змагань; сценарії позакласних заходів, вікторин (як варіант – фото чи відеозаписи); програми гуртків та факультативів.
Навчально-матеріальна база. Цей розділ містить інформацію щодо вкладу педагога в оснащення свого кабінету: перелік словників та іншої довідкової літератури; наявність технічних засобів; наявність аудіо- та відеопосібників; наявність дидактичних матеріалів.
Робота класним керівником. Цей розділ містить базу даних за підсумками навчально-виховного процесу (рейтинги учнів, рейтинги за предметами).
Робота з батьками. Цей розділ містить: аналіз успішності учнів; інформацію про правопорушення учнів; свідчення про роботу з батьками; розробки батьківських зборів.
Відгуки. У цьому розділі можна розмістити відгуки керівників, колег, батьків, учнів, випускників. Також це можуть бути тексти рецензії чи рекомендовані листи.
ДЕ СКАЧАТИ ГОТОВІ ШАБЛОНИ ПОРТФОЛІО?
– Шаблон презентації для портфоліо вчителя української мови на атестацію
– Порожні шаблони портфоліо вчителя
– Портфоліо для вчителя у форматі Word
– Шаблони для портфоліо вчителя початкових класів

1 коментар: